WRÓG W DOMOWEJ APTECZCE - projekt Fundacji strefaPL realizowany wśród rodziców młodzieży gimnazjalnej z dotacją Marszałka Województwa Wielkopolskiego.

Od czerwca 2013 r. do grudnia 2013 r. strefaPL realizowała projekt - "WRÓG W DOMOWEJ APTECZCE" - leki jako środki psychoaktywne przyjmowane przez młodzież - negatywne skutki ich działania, sposoby zapobiegania zagrożeniu oraz postępowanie wobec dzieci nadużywających leków". Projekt realizowany był wśród rodziców i opiekunów uczniów leszczyńskich gimnazjów przez specjalistów terapii uzależnień - Dagmarę Derwich - Grzegorzewską, Kingę Andrzejczak i Adriana Mikołajczyka z Centrum Pomocy Psychologicznej i Psychoterapii w Lesznie. Projekt współgrał z ogłoszoną w październiku 2013 r. krajową kampanią "Przyjmuje leki czy bierze? Leki bez recepty - do leczenia, nie do brania" pod patronatem Ministra Zdrowia i Minstra Edukacji Narodowej. Więcej na temat problemu >>>

W październiku odbyło się BEZPŁATNE SZKOLENIE "Wczesna interwencja wobec młodzieży nadużywającej substancji psychoaktywnych" - podnoszące kwalifikacje osób zajmujących się profesjonalnie tematyką przeciwdziałania uzależnieniom - pracującym lub mieszkającym na terenie Wielkopolski. Szkolenie prowadzili certyfikowani specjaliści terapii uzależnień - Żaneta Marmon-Leśniak i Józef Leśniak z MONAR Jelenia Góra. W szkoleniu wzięło udział 25 specjalistów z wielkopolskich szkół, poradni uzależnień, centrów wspierania rodziny itp.

TARGI EKONOMII SPOŁECZNEJ na leszczyńskim rynku z występem gościa strefyPL - Tiffany Tan skrzypaczką z Singapuru

Pogoda bardzo wietrzna, za to słoneczna! Na leszczyńskim rynku Fundacja strefaPL prezentowała się na Targach Ekonomii Społecznej - w nadziei na nowe kontakty, których efektem będą nowe przedsięwzięcia... Za wcześnie by mówić o konkretach ale ziarna nowych idei zostały zasiane. Potwierdzamy współpcę z Centrum Pomocy Psychologicznej i Psychoterapii w Lesznie przy Średniej 11. Najbardziej inspirujące okazały się rozmowy z naszymi "stoiskowymi sąsiadami" tj. Fundacją Concordia z Kaszczoru.

Targi Ekonomii Społecznej uświetnił gość strefyPL - Tiffany Tan z Singapuru, która na scenie wykonała trzy utwory na skrzypcach.

Fundacja strefaPL ul. Średnia 11, 64-100 Leszno,
telefon: 609 601 969, strona internetowa: www.FundacjastrefaPL.pl e-mail: sekretariat@fundacjastrefapl.pl
KRS 0000466115 REGON 302456568 NIP 697 230 89 70
Nr rachunku bankowego: CREDIT AGRICOLE 13 1940 1076 3119 2723 0000 0000